Füvesítés

Füvesítés

Kertépítés szinte nincs is füvesítés nélkül. Ki ne szeretne szép, zöld gyepet? 

Két lehetőség áll rendelkezésünkre ehhez: vethetünk fűmagot vagy telepíthetünk gyepszőnyeget. Döntő tényező ebben a kérdésben, hogy milyen minőségű füvet szeretnénk végeredményül kapni és mennyi időt és energiát vagyunk hajlandóak az ápolásra szánni a későbbiekben?

A fűmagvetés hosszasabb folyamat. A fűmagot ideális időben kell elvetni, majd 4-6 hét múlva első alkalommal nyírni. ilyenkor a füves terület még érzékeny, nem alakultak ki a fűcsomók, könnyen gyomosodik, mert sok a szabadon lévő talajterület. A következő egy-két hónapban nagyon fontos az intenzív és rendszeres ápolás, gyomtalanítani, műtrágyázni, öntözni és nyírni kell a füvet, hogy elérje azt az állapotot, amit a gyepszőnyeg már telepítéskor. Érdemes tehát végiggondolni a gyepszőnyeg telepítést is. 
Ha a füves területet nem tudjuk gyerekektől vagy kutyáktól távol tartani, esetleg olyan eseménynek nézünk elébe, mikor sok ember jár egyszerre kertünkben, célszerű a gyepszőnyeget választani. A kertépítési munkák egyik leghálásabbja a gyepszőnyeg terítés, mert gyors és nagyon látványos eredményt ad. Bizony, drágább is, mint a fűmagvetés, de ez egy relatív árkülönbség. Ha kiszámoljuk, mennyibe kerülne nekünk másfél éven át annyira speciálisan és rendszeresen gondozni a fűvel bevetett területünket, hogy gyepszőnyeg minőségű füvet kapjunk, valószínűleg többe kerülne, mint a gyepszőnyeg telepítés. Ha kertépítés során gyepszőnyeget telepíttetünk, a lefektetése után nyolc-tíz nappal rendeltetésszerűen használhatóvá válik a terület. A gyepszőnyeg olyan, mint egy természetes szőnyeg: alul 2-3 centiméter földből áll, felül a fű rövidre van vágva. Sűrű, egyenletes, zöld és gyommentes. telepítés után már másnap óvatosan végigsétálhatunk rajta. Mási fontos előnye, hogy alátelepíthető vakondháló segítségével védekezhetünk az állati kártevő ellen. Ez a nagy szilárdságú műanyag háló nem engedi a vakondot felszínre jutni, így az odébbáll kertünkből.
Azt azonban ne feledjük, hogy a füvesítés előtt a kertépítési munkákkal elő kell készíteni a területet mindkét esetben, akár fű magot vetünk, akár gyepszőnyeget teríttetünk: tápdús és jó vízgazdálkodású területet kell biztosítanunk. Mindemellett ha nem telepítünk öntözőrendszert, pázsitunk nem zöldell majd úgy, ahogy szeretnénk.

Vállaljuk Siófokon és a Balaton partján kertek füvesítését, fűmagvetéssel és gyepszőnyegterítéssel egyaránt.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére